Skip to main content

Klepaandoeningen

Ziekte van de hartkleppen
In het hart zijn vier hartkleppen aanwezig. In de rechter harthelft is dat de tricuspidalis- en pulmonalisklep, in de linker harthelft de mitralis- en aortaklep. De hartkleppen zorgen ervoor dat het bloed in de juiste richting door het hart stroomt. Ze openen en sluiten zich door drukverschillen in de bloedstroom. Bij een hartklepaandoening sluit een hartklep niet goed af of opent een klep niet voldoende. Hierdoor moet het hart harder pompen. Bij ernstig kleplijden kan hierdoor schade ontstaan aan het hart en kan dit uiteindelijk lijden tot hartfalen.

Soorten klepaandoeningen

  • Klepinsufficiëntie of lekkage: de klep sluit onvolledig, waardoor het bloed onvoldoende wordt doorgepompt en er bij elke hartslag een deel terugstroomt.
  • Klepstenose of vernauwing: de klep opent niet meer goed doordat de klepblaadjes vergroeid of verkalkt zijn. Het bloed wordt onvoldoende doorgepompt.

OORZAAK

  • Slijtage en verkalking van de hartklep
    • Ouderdom is de meest frequente oorzaak van hartkleplijden. De klep verkalkt en wordt stugger. Hierdoor ontstaat lekkage (klepinsufficiëntie) of vernauwing (klepstenose).
  • Aangeboren hartklepaandoeningen
    • De klep is in aanleg afwijkend bij de geboorte. Klachten kunnen direct na de geboorte optreden, maar meestal pas veel later. De klepbaden zijn met elkaar vergroeid of ze zijn te groot of te klein. Ze gaan ook sneller verkalken.
  • Hartklepaandoeningen na ziekte
    • De functie van de klep kan aangetast zijn na een hartinfarct of bij aantastingen van de hartspier. Door vergroting van het hart raken de klepblaadjes elkaar niet meer goed en ontstaat lekkage.
    • Bacteriële infecties kunnen de hartkleppen ernstig beschadigen wanneer er bacteriën aanwezig zijn in de bloedbaan en zich vasthechten op een hartklep (meestal op een klep die in aanleg al afwijkend was of ziek was door slijtage). Dit noemen we endocarditis.

ONDERZOEKEN

De aard en de ernst van de hartklepaandoeningen kan opgespoord worden door middel van:

BEHANDELINGEN

Klepaandoeningen kunnen in bepaalde gevallen behandeld worden met medicatie om de hartspier minder te belasten. Bij een ernstige hartklepaandoening zal echter nagegaan worden of de klep kan hersteld of vervangen worden via een klepoperatie. Dit is een openhartoperatie. In sommige gevallen is het mogelijk om een klep te vervangen via een prik in de slagader van de lies (percutane hartklepimplantatie, zoals TAVI).

MEER INFORMATIE